Καλήν Εσπέραν άρχοντες. "Ποντιακή Εστία" Φίλων Κτενίδης Θεσσαλονίκη 1951.

Η Γέννηση Του Ιησού Χριστού στο σπήλαιον της Βηθλεέμ από την Παρθένο Μαρία"Καλήν Εσπέραν…" Έτσι επιγράφεται το παρακάτω ποίημα το οποίο γράφτηκε απο τον εκδότη του Ιστορικού και Λαογραφικού Περιοδικού "Ποντιακή Εστία" κ. Φίλωνα Κτενίδη στο τεύχος 24 το έτος 1951 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα σπάνιο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της ψυχοσύνθεσης των Ελλήνων προσφύγων εκ Πόντου. Χαρείτε το.

Print

Εδέβαν τα Χριστούγεννα έρθανε και τα Φώτα - Καλαντάρτς και Νέον Έτος. Δημώδες άσμα του Δωδεκαημέρου του Ανατολικού Πόντου.

Ευχετήρια κάρτα Πρωτοχρονιάς. Εύδαιμον το Νέον Έτος. Τραπεζούντα 1910Εδέβαν τα Χριστούγεννα έρθανε και τα Φώτα,
άνοιξον το καρδόπο σου, τη Παραδείσ’ την πόρταν.

Print

Πρωτοχρονιάτικο δημοτικό άσμα Κοτυώρων Πόντου και Σοχούμ Καυκάσου

Πρωτοχρονιάτικο άσμα Μυτιλήνης και Κοτυώρων Πόντου 1909Πρωτοχρονιάτικο άσμα Μυτιλήνης και Κοτυώρων Πόντου 1909. Ψαλλότανε στα Κοτύωρα του Πόντου από το 1909 έως το 1917 κι έπειτα στην παροικία των Κοτυωριτών, στο Σουχούμ (Σοχούμι) του Καυκάσου και σε άλλα 37 ελληνικά χωριά της περιοχής αυτής. Το δημοτικό αυτό Πρωτοχρονιάτικο άσμα έχει τετράσημο ρυθμό ενώ η χρονική αγωγή είναι μέτρια αργή.

Print

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην επαρχία Χαλδίας του Πόντου

Μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας με το δάσκαλο τους, πρίν τον ξεριζωμό.Επεξήγηση και σημασιολογία των δημωδών ασμάτων. Πολλοί έγραψαν στα περιοδικά Αρχείον Πόντου, Ποντιακά Φύλλα & Χρονικά του Πόντου, για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούσαν σε όλες σχεδόν τις πτυχές και εκδηλώσεις της ζωής των Ελλήνων του Πόντου.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ