Άγιος Ευτύχιος ο εξ Αμασείας του Πόντου, ο και Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

άγιος,ευτύχιος,αμασείας,πόντου,ιουστινιανός,πατριάρχης,κωνσταντινουπόλεως,τιβέριος,μελέτιος,αγία,τράπεζα,ιερά,λείψανα,αίρεση,αιρετικοί,Ησύχιος,αυγουστουπόλεως,σκευοφύλαξ,μελέτιος,σέλευκος,άνθιμος,τραπεζούντιος,απαμείας,ζωόρας Τω αυτώ μηνί στ’, μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Ευτυχίου Πατριάρχουν Κωνσταντινουπόλεως.

Εὐτύχιον θανόντα τιμῶν τοῖς λόγοις,
Ἐμαυτὸν αὐτὸς εὐτυχέστατον κρίνω.
Ψυχῇ Εὐτυχίοιο πύλῃ πόλου οἴγεται ἕκτῃ.

Ούτος ο εν αγίοις πατήρ ημών Ευτύχιος ήτο κατά τους χρόνους του βασιλέως Ιουστινιανού του μεγάλου εν έτει φλ’ (530), καταγόμενος μεν εκ την επαρχίας της Φρυγίας, από χωρίον ονομαζόμενον θεία Κώμη. Ανατραφείς δε πλησίον εις τον πρεσβύτερον Ησύχιον ( ο οποίος ήτο μεν πάππος του αγίου, δια δε την θεοφιλίαν του ηξιώθει παρά Θεού να κάμνη θαύματα), εβαπτίσθη παρ’ αυτού εις την εκκλησίαν τη Αυγουστουπόλεως, εις την οποίαν ετέλει την θείαν λειτουργίαν ο ρηθείς πάππος του και ήτο σκευοφύλαξ της εκκλησίας εκείνης.

Print

Ο Πατριαρχικός Μητροπολίτης Μαρωνείας, Θάσου και Σαμοθράκης Νικόλαος Σακκόπουλος εξ' Σινώπης Πόντου 1862-1927

πατριαρχικός,μητροπολίτης,μαρωνείας,θάσου,σαμοθράκης,ιεράρχης,νικόλαος,σακκόπουλος,κροστάνδης,αυστρουγγαρία,μητροπολίτης,αμασείας,μουχταροδημογεροντία,βοδενών,μελένικο,γάγγρας,νικαίας,παράσημο,μετζηδιέ,καζάς,γκιουμουλτζίνας,τεσκερέδες,φατρίκα,φατήρ,γιακάς,βαθυρρύαξ,μαρωνίτης,ταβανιώτης,υπουργικά,ιστιλάμια,λαυριωτική,ρουμουνική,σκήτη,τιμίου,προδρόμου,βακουφικά,μουτεσαρίφη,νουφούζια,βαλή,τεσκερέ,δερέκιοϊ,πάνδροσος,μουτεσαρίφη,πολιτικό,υποδιοικητή,κομοτηνής,μητροπολίτης,διδυμοτείχου,φιλάρετος,βαφείδης,εμβέρπασά,ροδοκανακείου,ιερατική,σχολή,πρωτόθρονο,μητροπόλεως,καισαρείας,βαλουκλήΟ Πατριαρχικός Μητροπολίτης Μαρωνείας, Θάσου και Σαμοθράκης Νικόλαος Σακκόπουλος και η εποχή του (1862-1927). Ένας λησμονημένος αγωνιστής Ιεράρχης της Μακεδονίας και Θράκης. Ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νικόλαος Σακκόπουλος, Πόντιος στην καταγωγή, εγεννήθη το έτος 1862 στην πόλη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Εκεί έλαβε την εγκύκλια παιδεία και μόρφωση και στη συνέχεια εισήχθη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία απεφοίτησε με βαθμό «άριστα» το έτος 1886, αφού προηγουμένως συνέγραψε και υπέβαλε αινέσιμη πτυχιακή διατριβή με θέμα: «ότι προς τη πίστει αναγκαία εισίν προς σωτηρίαν και τα αγαθά έργα».

Print

Πανάρετος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά Πόντου κι' ο Μεμέτ εφέντης

ιερά,σταυροπηγιακή,μονή,αγίου,γεωργίου,χουτουρά,πανάρετοςτοπαλίδης,ηγούμενος,κρώμνης,μεμέτ,εφέντη,ουζούν,ιραεντέ,ιραντέ,μεμέτης,εκκλησία,εμανέτ,ιστορία,πόντουΚατά το 1897 ο ιερός ναός της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Χουτουρά έπαθε καθίζηση η οποία κατά περιόδους επιδεινωνόταν αλλεπάλληλα. Τότε ο από Κρώμνης του Πόντου καταγόμενος ηγούμενος της Μονής Πανάρετος, το γένος Ξενίδη, αποφάσισε την ανέγερση νέου ναού σε απόσταση 10-15 μέτρα δυτικότερα του παλιού, σε πιο στέρεα βάση. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού ενήργησε εράνους, ταξίδεψε στην Ρωσία και κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, οπότε κατά το έτος 1898 άρχισε την κατεδάφιση του παλιού και την ανέγερση του νέου, αγοράζοντας τα απαιτούμενα υλικά και προσέλαβε τους αρμόδιους μαστόρους και εργάτες.

Print

Γρηγόριος Σιδηρουργόπουλος, ο πατροκοσμάς του Πόντου

γρηγόριος,σιδηρουργόπουλος,πατροκοσμάς,πόντουΓεννήθηκε το 1885 στο χωριό Λειβαδιά της Γαλλίανας του Πόντου, όπου διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα από τους δασκάλους Κων/νο Δοξόπουλο και Βασίλειο Σπινθηρόπουλο. Το 1897, σε ηλικία 12 ετών, πήγε στην I. Μονή του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα, όπου και παρέμεινε με ενέργειες του Ηγούμενου Γρηγορίου Παντελίδη.

Print

Ακάκιος Μητροπολίτης Τραπεζούντας 1339 -1351

ακάκιος,μητροπολίτης,τραπεζούντας Ο Ακάκιος ήταν Μητροπολίτης Τραπεζούντας από το 1339 έως το 1351.

Την εποχή που ήταν στον Μητροπολιτικό θρόνο είχε δημιουργηθεί σοβαρή πολιτική κρίση στο Βυζάντιο κατά την οποία ο Ακάκιος προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει μακριά την εκκλησία από τις πολιτικές διαμάχες.

Στην θητεία του ανακαινίστηκε ο μητροπολιτικός ναός Τραπεζούντας.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ