Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Αφήγηση Χαζηβασιλειάδη Γ. Νικολάου από το Καπίκιοϊ της Τραπεζούντας

Η Ιερά Αυτοκρατορική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Όρος Μελά στην Τραπεζούντα του ΠόντουΖυγώνω τα ογδόντα. Όταν ήμουν παιδί επτά ετών, έκαμα μαζί με τρία ακόμη παιδιά της ηλικίας μου μια εκδρομή στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Ήταν παραμονή του Αγίου Παύλου. Πηγαίνοντας, ανταμώσαμε τον Σάββα τον Μουτούλ’, γέροντα άνω των ογδόντα ετών τότε, από την ενορία Τσιάχα από το χωριό μας, τα Έντιμα. Ήταν κρυπτοχριστιανός που φανερώθηκε εκείνα τα χρόνια.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Μοναστήρια στον Πόντο που εξέλιπον. Ιερά Μονή Φωτοβόλων περιφέρειας Κιουρτούν

Ιερά Γυναικεία Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Ίμερα της ΧαλδίαςΕίναι γνωστά τα μοναστήρια της Χαλδίας του Πόντου, τα οποία αναφέρονται σε μονογραφίες αλλά και στο Γεωγραφικό λεξικόν του κ. Γεωργίου Κανδηλάπτη (Κάνεως). Αναγράφουμε τα γνωστότερα. Ανδρικά ήταν : Μονή Γουμερά στην Τσίτε (Τσίτη), Χάρσερας, Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά, Δεβρεντζή, Αγίου Γεωργίου του Χουτουρά και Κελώρια. Ενώ γυναικεία (καλογραιών) ήταν : Ζανταέρτς στη Μούζαινα, Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Ίμερα και της Παναγίας στην Κάτω Χαβίανα και στου Αμπρικάντων.

Print

Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής της Αληθινής του Πόντου

Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής της Αληθινής του ΠόντουΣτην βιβλιοθήκη της Εστία Νέας Σμύρνης που έχει την τιμή να διασώζει και να διαφυλάττει σαν την πιο πολύτιμη κληρονομιά αρκετά χειρόγραφα μνημεία-κώδικες, διάφορα έγγραφα και επιστολές, όλα απομεινάρια του χαμένου ελληνισμού της Μικράς Ασίας, έπεσε στα χέρια μου τελευταία ένας κώδικας από ένα μοναστήρι της Αληθινής του Πόντου.   

Ι.Μ. Παναγίας Αληθινής Πόντου - Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο

Print

Οι Ιερές Μονές (Μοναστήρια) της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Πόντο.

Η Κυρία Θεοτόκος, η οποία λατρευόταν σε όλο τον Πόντο. • Παναγία Γουμερά (Μεσοχάλδιο). Στα παρακάτω τρία videos γίνεται εκτενής αναφορά στα ιστορικά, γεωγραφικά και λαογραφικά στοιχεία για την Ιερά Μονή της Παναγίας της επονομαζομένης του "Γουμερά".

Α' Μέρος  Δείτε το σχετικό βίντεο για την Παναγίαν Γουμερά Πόντου

B' Μέρος  Δείτε το σχετικό βίντεο για την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά

Γ' Μέρος  Δείτε το σχετικό βίντεο για την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά

Print

Η Ιερά Μονή της Παναγίας στο όρος Μελά (Παναγία Σουμελά)

Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργο του Ευαγγελιστή ΛουκάΗ Παναγία Σουμελά είναι ένα μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα , σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού . Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα , είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς.

Print

  • 1
  • 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ