Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 ο Ηρωϊκός οπλαρχηγός από το Γκιουμούς Μαδέν

Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 Γεννηθείς εις Γκιουμούς ΜαδένΓεννήθηκε στο Κιουμούς Ματέν το 1891. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Μερζιφούντας και μιλούσε άπταιστα τα αγγλικά. Την περίοδο 1919–1920 που δεινοπαθούσε η περιοχή του Κιουμούς Ματέν απ' τους τούρκους, ο Ευάγγελος Ιωαννίδης δεν έμεινε απαθής.

Ζώστηκε τα άρματα και παίρνοντας μαζί του πολλά απ' τα παλληκάρια του χωριού, ανέβηκαν στο βουνό για να πολεμήσουν. Έδωσε πολλές μάχες ενάντια στους τούρκους τσανταρμάδες, στρατιώτες και τσέτες και κατάφερε να γίνει το φόβητρο τους. Η παλληκαριά και οι αρετές του, τον κατέστησαν οπλαρχηγό και η δράση του επεκτάθηκε στα γύρω βουνά της Μπάφρας. Συνελήφθη απ' τους τούρκους αλλά κατάφερε να δραπετεύσει απ' την φυλακή ανοίγοντας μια τρύπα στον τοίχο, πριν προλάβουν να τον κρεμάσουν. Για τον λόγο αυτό οι τούρκοι τον είχαν επικηρύξει. Υπήρξε σκληρός πολεμιστής και αδίστακτος στην εφαρμογή αντιποίνων. Όταν οι τούρκοι λεηλατούσαν τα ελληνικά χωριά, αυτός έμπαινε στα τούρκικα χωριά, συγκέντρωνε τα ζώα τους, τα έσφαζε και μοίραζε το κρέας στους Έλληνες πόντιους στα λεηλατημένα χωριά. Το έσκασε κρυφά απ' την Τουρκία την περίοδο που άρχιζε η «περιβόητη» ανταλλαγή των πληθυσμών και ήρθε στην Ελλάδα το 1922. Παντρεύτηκε μια πλούσια Σμυρνιά και άνοιξε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε κασμίρια και μάλλινες κουβέρτες (το εργοστάσιο λεγόταν Έσπερος). Το τέλος της ζωής του ήρθε στην Αθήνα το 1978 σε ηλικία 87 ετών από εγκεφαλική συμφόρηση. Είχε αποκτήσει ήδη μια κόρη απ' αυτόν τον γάμο.

Οικογενειακή φωτογραφία Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 ο ηρωϊκός οπλαρχηγός απ' το Κιουμούς Μαδέν 1η οικογενειακή φωτογραφία. Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Ουσταμπασίδη με τα επτά παιδιά του. το όγδοο ήταν ο Ευάγγελος Ουσταμπασίδης. Διακρίνονται απ' τ' αριστερά προς τα δεξιά, η νύφη του Ουσταμπασίδη, η σύζυγος του Ανθούλα, ο γιός του Γεώργιος (με το φέσι), η κόρη του, η μητέρα του Δέσποινα (καθισμένη) με την μικρή κορούλα του Αγγελική, η κόρη του Μαρία, ο Κωνσταντίνος Ουσταμπασίδης (καθισμένος) με τον μικρό του γιό Αριστείδη στα γόνατα του, δίπλα στέκει ο γιός του Αλέξανδρος και πίσω απ' αυτόν ο μεγάλος του γιός Γιάννης. Ο τελευταίος δεξιά με το φέσι είναι ένας γείτονας. Απ' αυτή τη φωτογραφία λείπει ο Ευάγγελος Ουσταμπασίδης.

Αναμνηστική φωτογραφία : Ο πατέρας του Ευάγγελου Ουσταμπασίδη (Ιωαννίδη), Κωνσταντίνος πρώτος όρθιος από αριστερά. Καθισμένος ο Σάββας Ασκαρίδης και δεξιά ο Σάββας Αμπεριάδης. Και οι τρεις ήταν επιστρατευμένοι στον τουρκικό στρατό στην συγκεκριμένη φωτογραφία που λήφθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1921 στο Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη).2η φωτογραφία.  Ο πατέρας του Ευάγγελου Ουσταμπασίδη (Ιωαννίδη), Κωνσταντίνος πρώτος όρθιος από αριστερά. Καθισμένος ο Σάββας Ασκαρίδης και δεξιά ο Σάββας Αμπεριάδης. Και οι τρεις ήταν επιστρατευμένοι στον τουρκικό στρατό στην συγκεκριμένη φωτογραφία που λήφθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1921 στο Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη).

Αναμνηστική φωτογραφία : Ο πατέρας του Ευάγγελου Ουσταμπασίδη (Ιωαννίδη), Κωνσταντίνος αριστερά, με τον φίλο του Γεώργιο Απατζίδη (παρατσούκλι : Ντουγκουλτάνης) επιστρατευμένοι στον τουρκικό στρατό το 1920.  Η φωτογραφία λήφθηκε το 1920 στο Ερζιγκέν. 3η φωτογραφία. Ο πατέρας του Ευάγγελου Ουσταμπασίδη (Ιωαννίδη), Κωνσταντίνος αριστερά, με τον φίλο του Γεώργιο Απατζίδη (παρατσούκλι : Ντουγκουλτάνης) επιστρατευμένοι στον τουρκικό στρατό το 1920. Η φωτογραφία λήφθηκε το 1920 στο Ερζιγκέν. 

Ποντιακή Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com  

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ