Πολατίδης, ένα επώνυμο με μαρτυρική πορεία στον Πόντο και στη Ρωσία.
Κατάλογος σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου με το επώνυμο Πολατίδης, συγγενείς όλοι του αγιορείτη μοναχού Κάλλιστου Πολατίδη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο βιβλίο του : Η Ελλάς στο στόχαστρο. Η Συντονισμένη προσπάθεια αφανισμού των Ελλήνων δια μέσου των αιώνων.
1. Πρώτος εξάδελφος του πατέρα μου και δικός μου θείος, Ηρακλής Πολατίδης, σφαγιάστηκε απ’ τους κομμουνιστές το 1937 στη Σιβηρία.
2. Γεώργιος Πολατίδης του Παναγιώτη, ζούσε στη ρωσική πόλη Άμινσκ, σφαγιάστηκε απ’ τους κομμουνιστές επειδή δε δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του στον Χριστό.
3. Γεώργιος Πολατίδης του Χαραλάμπους, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1882 και διέμενε στη ρωσική πόλη Σότσι. Τον συνέλαβαν οι κομμουνιστές στις 19 Δεκεμβρίου 1937 και τον φόνευσαν στις 2 Φεβρουαρίου 1938. Ήταν διαπρεπής επιστήμων και εργαζόταν ως μετεωρολόγος.
4. Ιωάννης Πολατίδης του Χαραλάμπους, γεννήθηκε το 1889 και ζούσε στη ρωσική πόλη Κρασνοντάρ. Τον φόνευσαν το έτος 1937.
5. Κωνσταντίνος Πολατίδης του Παναγιώτη, γεννήθηκε το 1892 στη Σαμψούντα (Αμισό) και ζούσε στη ρωσική πόλη Κρασνοντάρ. Φονεύθηκε γιατί δεν δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του στον Χριστό.
6. Νέστερ Πολατίδης του Νέστορα, γεννήθηκε στο χωριό Ημερεκνόκαγια Αμδερόν το 1915. Τον συνέλαβαν και τον σκότωσαν στις 3 Ιανουαρίου 1938.
7. Νέστωρ Πολατίδης του Χαραλάμπους, ζούσε στην πόλη Αμπίνοκ. Ήταν εγγράμματος. Γεννήθηκε το 1893 και στις 13 Φεβρουαρίου 1938 τον σκότωσαν οι κομμουνιστές.
8. Γρηγόριος Πολατίδης του Νικολάου, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1892 και ως πήγε στη Ρωσία όπου ως διδάσκαλος δίδασκε στα ελληνικά σχολεία της πόλης του Νοβοροσίσκ. Τον συνέλαβαν στις 4 Νοεμβρίου 1938 κι αφού τον βασάνισαν σκληρά, τον φόνευσαν.
9. Βασίλειος Πολατίδης του Χαραλάμπους, γεννήθηκε στην πόλη Αλαντούχ της Τουρκίας το 1894. Τον φόνευσαν οι κομμουνιστές στην πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας.
10. Αβραάμ Πολατίδης του Ιωάννου, γεννήθηκε το 1887 στην τουρκία και ακολούθησε του συγγενείς του στην πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας. Φονεύθηκε το 1937 στο Κρασνοντάρ.
11. Αλέξανδρος Πολατίδης του Ιωάννου, γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1919. Ήταν ναύτης και ζούσε στη ρωσική πόλη Σότσι. Στις 16 Ιανουαρίου 1937 τον φόνευσαν στην πόλη Απσέ ενώ επί δέκα χρόνια τον είχαν φυλακισμένο βασανίζονταν τον αγρίως επειδή ήταν χριστιανός.
12. Αναστάς Πολατίδης του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1883. Διέπρεπε στην πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας όπου φονεύθηκε απ’ τους κομμουνιστές αφού πρώτα τον βασάνισαν ποικίλως και αγρίως.
13. Αριστοτέλης Πολατίδης του Ιωάννου, γεννήθηκε στη ρωσική πόλη Σότσι στις 20 Ιουλίου 1908. Ήταν οδηγός. Συνελήφθη και φονεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1938.
14. Γεώργιος Πολατίδης του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1880 στην Τραπεζούντα. Τον φόνευσαν οι κομμουνιστές στη Ρωσία όπου διέμενε.
15. Ιωάννης Πολατίδης του Ανέστη, γεννήθηκε στη Σαντά το 1910. Τον φόνευσαν στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας όπου διέπρεπε στον επαγγελματικό του τομέα.
16. Ιωάννης Πολατίδης του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1874 στην Τραπεζούντα και διέπρεπε στη Ρωσία όπου στις 15 Δεκεμβρίου 1937 συνελήφθη και φονεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1938.
17. Ηρακλής Πολατίδης του Ανέστη, γεννήθηκε το 1917 και ζούσε στη ρωσική πόλη Σότσι. Τον σκότωσαν οι κομμουνιστές μετά από φυλάκιση δέκα χρόνων.
18. Σωκράτ' Πολατίδης του Ιωάννου, γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1910. Ήταν αρκετά μορφωμένος και διέπρεπε στο Σότσι της Ρωσίας. Συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 1937 και τον σκότωσαν στις 2 Φεβρουαρίου 1938.
19. Χαράλαμπος Πολατίδης του Ιωάννου, εισαγγελεύς. Απ’ την Ρωσία ταξίδεψε στην Αμάσεια του Πόντου για να επισκεφθεί τους συγγενείς του. Εκεί μαζί με σαράντα άλλους πρόκριτους και επιφανείς Έλληνες, κατόπιν εντολής του μαύρου δαίμονα του Πόντου, Τοπάλ Οσμάν, απαγχονίστηκε.
20. Χαράλαμπος Πολατίδης, μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του (όλοι ξαδέλφια του πατέρα του Κάλλιστου Πολατίδη (μοναχού του Αγίου Όρους) κατέληξαν θύματα των κομμουνιστών.
Ταύτα έγραψα περί των σφαγιασθέντων και απαγχονισθέντων προπάππων μου, του γένους μου Πολατίδη, οίτινες βασανίζοντο εντός των φυλακών υπό των νέων ειδωλολατρών κομμουνιστών, επεί γάρ ουκ ηρνήθησαν την πίστην του Χριστού. Και ούτω προσετέθησαν εις την χορείαν των παλαιών μαρτύρων προς δόξαν της Εκκλησίας, ων τας αγίας ευχάς αδιαλείπτως αιτούμεν.
Αγιορείτης μοναχός Κάλλιστος Πολατίδης. Παντοκρατορινό Κελίον Αγίου Μητροφάνους, Καψάλα Αγίου Όρους.
Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com