Τίκιν. Ο χορός Τίκ της Νικόπολης του Πόντου

καθιστικός,οτουράγ,χαβασί,γαρέσαρη,sebinκarahisar,τίκιν,μπάλτσανα,πάλτσανα,νικόπολης,παλτσανέτ’κον,νικοπολίτικον,γαρεσαρέτ΄κον,λεβέντικος,ρωμαλέος,ζυγιά,ζουρνάς,νταούλι,σάππαις,κομοτηνής,παναγιώτης,μαυρίδης.ελευθέριος,βοσνίδης,δανιήλ,εμμανουηλίδηςΟ χορός Τίκ παίζεται τόσο σε αργό όσο και σε γοργό ρυθμό. Όταν παίζεται σε αργό ρυθμό έχει σκοπό να καλύψει την ανάγκη των ανθρώπων για το τραγούδι. Τότε ο σκοπός γίνεται καθιστικός (οτουράγ χαβασί) όπου οι απλοί άνθρωποι τραγουδούν με συγκίνηση τις χαρές και τους καημούς τους. Ο χορός Τίκ στην περιφέρεια της Νικόπολης του Πόντου (Γαρέσαρης – Sebin Karahisar) είναι γνωστός με το όνομα Τίκιν. Είναι λάθος να τοποθετείται ο χορός αυτός μόνο στο χωρίον Μπάλτσ̆ανα (Πάλτσ̆ανα) της Νικόπολης και μάλιστα να ονομάζεται ως Παλτσ̆ανέτ’κον Τίκιν.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μας βίντεο στο χορό Τίκιν Νικοπόλεως Πόντου

Χορευόταν σαφώς και στην Πάλτσ̆ανα αλλά και σε όλη την περιφέρεια της Νικόπολης και το ορθό είναι να παρουσιάζεται ως Νικοπολίτικον ή Γαρεσαρέτ΄κον Τίκιν. Ο χορός Τίκιν είναι λεβέντικος, ρωμαλέος. Χαρακτηρίζεται για την ενέργεια και το χαρούμενο ύφος. Τα χέρια δένονται και κρατούνται ψηλά, δεμένα σχεδόν πάντοτε στα ακροδάχτυλα και όχι σε όλη την παλάμη. Ο ρυθμός του νταουλιού είναι διπλός και οδηγεί τους χορευτές σε μια χορευτική μέθεξη. Οι συσπάσεις των γονάτων δονούν όλο το σώμα των χορευτών οι οποίοι πάντοτε σχηματίζουν κλειστό κύκλο. Ο χορός είναι μεικτός, χορεύεται δηλαδή από άνδρες και γυναίκες μαζί. Η ζωηράδα που χαρακτηρίζει το χορό αυτό δε θα πρέπει αφενός να παρασύρει τη νέα γενιά σε επιπόλαιες φιγούρες με υπερβολικά σπασίματα των γονάτων ούτε τινάγματα του σώματος, μιας και αυτές οι κινήσεις και πρακτικές είναι ξένες ως προς τα δεδομένα του λαϊκού ποντιακού χορού σε όλο τον Πόντο, και αφετέρου τους οργανοπαίκτες να υπερβάλλουν στη ρυθμική αγωγή (ταχύτητα) του χορού, ώστε να παρουσιάζεται μια εικόνα μάλλον χορού ταχύτητος και επίδειξης (φεῦ !).  Μία αχώριστη ζυγιά, ο ζουρνάς με το νταούλι έδιναν απ’ τα πανάρχαια χρόνια το ηχηρό παρόν με την καταλυτική τους φυσική ισχύ σε κάθε λαϊκό γλέντι. Ο ζουρνάς με το νταούλι υμνήθηκαν επάξια απ’ τη λαϊκή μας μούσα σε όλα τα πέρατα της ενδοχώρας του Ελληνικού Πόντου.
Ακούμε το χορό Τίκιν σε διάφορες παραλλαγές από λαϊκούς οργανοπαίκτες πρώτης γενιάς. Οι ηχογραφήσεις είναι του Σίμου Λιανίδη της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών στις Σάππαις της Κομοτηνής στις 2 Αυγούστου του 1967.
Λούρα παίζει ο Παναγιώτης Μαυρίδης
Τραγουδά ο Δανιήλ Εμμανουηλίδης
Ζουρνά παίζει ο Ελευθέριος Βοσνίδης
ενώ Ταβούλ’ ο Δανιήλ Εμμανουηλίδης

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ