Θεόδωρος Κουρτίδης 1896-1958 (Πούμπουρον), Ενορία Ισ̆χανάντων, Σαντά Πόντου

Θεόδωρος,Κουρτίδης,Πούμπουρον,Ισ̆χανάντων,Σαντά,Πόντου,Πινιατάντων,ΝέαΣάντα,Κιλκίς,Γενεαλογικά,Πουνερίδης,πονερίδης,έλληνες,Αντάρτες,Σάντας,ευκλείδης,οπλαρχηγόςΟ Ιωάννης Κουρτίδης (1878-1933) (πατέρας του Θεόδωρου Κουρτίδη (Πούμπουρου), ήταν Σανταίος από την ενορία Ισ̆χανάντων της Σαντάς (Σάντας) του Πόντου. Με τον ξεριζωμό ήρθαν στην Ελλάδα τα παιδιά του και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Ο ίδιος ήρθε αργότερα. Γονείς του ήταν ο Χαράλαμπος και η Κυριακή. Παντρεύτηκε την Κυριακή Ελευθεριάδου (1879-1923) από την Σαντά του Πόντου και απέκτησαν : τον Θεόδωρο (1896-1958), τον Φίλιππο (1901-1951), τον Αλκιβιάδη (1904-1922), την Μαρία (1910-1939) και την Καλλιόπη (1913-1992).   Παρακολουθείστε το βίντεο μου

Print

Η μάχη τη Κοπαλάντων στη Σαντά του Πόντου

Κοπαλάντων,σανταίοι,φτελέν,χατζάντων,χαρατζάντων,ισχανάντων,πινανάντων,τερζάντων,πιναντάντων,σπαθάρος,κιμισκή,αγρίδ,ισχάν,ιστορία,αντάρτικο Αν δεν απατώμαι ήταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκαν κατά μέτωπο οι Σανταίοι με τα γειτονικά τουρκικά χωριά. Οι Σανταίοι γνώριζαν πολύ καλά τις προθέσεις και το μίσος των γειτονικών χωριών καθώς και το γεγονός ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα δινόταν οι τούρκοι θα επιτίθεντο εναντίον κυρίως των απομακρυσμένων χωριών της Σάντας, Κοπαλάντων, Φτελέν και Χατζάντων με αντικειμενικό σκοπό τη λεηλασία και την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων αλλά και την εξόντωση των παλληκαριών. Οι πρόεδροι των χωριών μας, έχοντας συναίσθηση του κινδύνου που ελλόχευε και προκειμένου για την περιφρούρηση της ασφάλειας των Ελλήνων ώστε να μην καταληφθούν εξαπίνης σε ενδεχόμενη επίθεση των τούρκων, ίδρυσαν νυχτερινά φυλάκια στα περισσότερα χωριά.

Print

Δαζλή Πόντου 1922 - Από το ημερολόγιο ενός Πόντιου οπλαρχηγού

δαζλή,πόντου,κεμαλικοί,δζαβήτπασάς,έρπαα,αμάσεια,τοκάτη,νεοκαισάρειας,κιρκάσιοι,γεώργιοςμεγαλομύστακας,φουρκά,κομανταντή,γιαγιλατσίκ,αναστάσιοςπαπαδόπουλος,τσεπραήλ,μιχαήλκιουτσόγλου,θεόφιλοςκιουτσόγλου,κεμάλατατούρκ,βασίλειοςπαπαδόπουλος,σάββαςιορδανίδης,τουρκοχώρι,πίτεβι,τοσαρή,δερεσή Οι κεμαλικοί, μας έλεγαν και ορκίζονταν πως έλεγαν την αλήθεια : “Είδαμε ότι ένας λευκός ιππέας με αστραφτερό ξίφος περιερχόταν τα προχώματα σας κατ’ επανάληψη. Τον πυροβολήσαμε πολλές φορές αλλά στάθηκε αδύνατο να τον πετύχουμε”.

Η έβδομη μάχη στο Δαζλή
Την 16η Μαίου, ο στρατηγός Δζαβήτ πασάς, αρχηγός συντάγματος προέβη σε τακτική πολιορκία του χωριού Δαζλή. Μαζί τους είχε και όλους τους άτακτους τούρκους απ’ τις περιφέρειες Έρπαα, Αμάσειας, Τοκάτης και Νεοκαισάρειας. Φίλοι μας Κιρκάσιοι, μας ειδοποίησαν για την άφιξη του Φουρκά Κομανταντή αναφέροντας ότι έχει μαζί του 10.000 στρατό και ατάκτους.

Print

Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 ο ηρωϊκός οπλαρχηγός απ' το Κιουμούς Μαδέν

ευάγγελος,ιωαννίδης,ουσταμπασίδης,παναγία,γουμερά,κιουμούς,ματέν,γκιουμούςμαδέν,μερζιφούντα,τσανταρμάδες,μπάφρα,πάφρα,τσέτες,αμερικάνικο,κολλέγιο,ανταλλαγή,πληθυσμών,έσπερος,φέσι,σάββας,αμπεριάδης,ερζερούμ,θεοδοσιούπολη,ερζιγκέν,ντουγκουλτάνης,ιστορία,πόντου,γενοκτονίαΓεννήθηκε στο Κιουμούς Ματέν το 1891. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Μερζιφούντας και μιλούσε άπταιστα τα αγγλικά. Την περίοδο 1919 – 1920 που δεινοπαθούσε η περιοχή του Κιουμούς Ματέν απ’ τους τούρκους, ο Ευάγγελος Ιωαννίδης δεν έμεινε απαθής. Ζώστηκε τα άρματα και παίρνοντας μαζί του πολλά απ’ τα παλληκάρια του χωριού, ανέβηκαν στο βουνό για να πολεμήσουν. Έδωσε πολλές μάχες ενάντια στους τούρκους τσανταρμάδες, στρατιώτες και τσέτες και κατάφερε να γίνει το φόβητρο τους.

Print

Χαράλαμπος Λαζαρίδης - Ο Λάμπον ο Χορόης απ’ την ηρωϊκή Σαντά του Πόντου

Χαράλαμπος,λαζαρίδης,λάμπον,χορόης,κάλφας,νέασάντα,κιλκίς,καπετάν,ευκλείδης,σανταίοι,σάντα,επτάκωμη,σαντά,ιστορία,πόντου,αντάρτικο,γενοκτονία,ανταλλαγή,πληθυσμών Ο Χαράλαμπος Λαζαρίδης ή όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι , ο Λάμπον ο Χορόης γεννήθηκε το 1886 στην ηρωική επτάκωμο Σαντά του Πόντου και άφησε την τελευταία του αναπνοή στην νέα πατρίδα, την Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς στις 5 Ιανουαρίου του 1958. Υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του θρυλικού οπλαρχηγού των ανταρτών της Σαντάς, του Καπετάν Ευκλείδη και τον έκλαψαν πικρά κατά την εκδημία του, όλοι οι Σανταίοι. Απ’ το 1917 έως το 1924 στάθηκε πραγματικό φόβητρο των τσετέδων του αιμοβόρου Κάλφα. Όλα τα βουνά της ηρωϊκής Σάντας (Σαντάς κατά το ορθότερον), γνώριζαν την λεβεντιά και την παλληκαριά του. Η ματωμένη και πολύπαθη γή της ένδοξης Μακεδονίας δέχτηκε με στοργή τόσο τον Λάμπον τον Χορόη αλλά και τόσους άλλους επιφανείς ήρωες του ποντιακού αντάρτικου.


Πηγή : Ποντιακή Εστία

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ