Η μάχη τη Κοπαλάντων στη Σαντά του Πόντου

Κοπαλάντων,σανταίοι,φτελέν,χατζάντων,χαρατζάντων,ισχανάντων,πινανάντων,τερζάντων,πιναντάντων,σπαθάρος,κιμισκή,αγρίδ,ισχάν,ιστορία,αντάρτικο Αν δεν απατώμαι ήταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκαν κατά μέτωπο οι Σανταίοι με τα γειτονικά τουρκικά χωριά. Οι Σανταίοι γνώριζαν πολύ καλά τις προθέσεις και το μίσος των γειτονικών χωριών καθώς και το γεγονός ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα δινόταν οι τούρκοι θα επιτίθεντο εναντίον κυρίως των απομακρυσμένων χωριών της Σάντας, Κοπαλάντων, Φτελέν και Χατζάντων με αντικειμενικό σκοπό τη λεηλασία και την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων αλλά και την εξόντωση των παλληκαριών. Οι πρόεδροι των χωριών μας, έχοντας συναίσθηση του κινδύνου που ελλόχευε και προκειμένου για την περιφρούρηση της ασφάλειας των Ελλήνων ώστε να μην καταληφθούν εξαπίνης σε ενδεχόμενη επίθεση των τούρκων, ίδρυσαν νυχτερινά φυλάκια στα περισσότερα χωριά.

Print

Δαζλή Πόντου 1922 - Από το ημερολόγιο ενός Πόντιου οπλαρχηγού

δαζλή,πόντου,κεμαλικοί,δζαβήτπασάς,έρπαα,αμάσεια,τοκάτη,νεοκαισάρειας,κιρκάσιοι,γεώργιοςμεγαλομύστακας,φουρκά,κομανταντή,γιαγιλατσίκ,αναστάσιοςπαπαδόπουλος,τσεπραήλ,μιχαήλκιουτσόγλου,θεόφιλοςκιουτσόγλου,κεμάλατατούρκ,βασίλειοςπαπαδόπουλος,σάββαςιορδανίδης,τουρκοχώρι,πίτεβι,τοσαρή,δερεσή Οι κεμαλικοί, μας έλεγαν και ορκίζονταν πως έλεγαν την αλήθεια : “Είδαμε ότι ένας λευκός ιππέας με αστραφτερό ξίφος περιερχόταν τα προχώματα σας κατ’ επανάληψη. Τον πυροβολήσαμε πολλές φορές αλλά στάθηκε αδύνατο να τον πετύχουμε”.

Η έβδομη μάχη στο Δαζλή
Την 16η Μαίου, ο στρατηγός Δζαβήτ πασάς, αρχηγός συντάγματος προέβη σε τακτική πολιορκία του χωριού Δαζλή. Μαζί τους είχε και όλους τους άτακτους τούρκους απ’ τις περιφέρειες Έρπαα, Αμάσειας, Τοκάτης και Νεοκαισάρειας. Φίλοι μας Κιρκάσιοι, μας ειδοποίησαν για την άφιξη του Φουρκά Κομανταντή αναφέροντας ότι έχει μαζί του 10.000 στρατό και ατάκτους.

Print

Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 ο ηρωϊκός οπλαρχηγός απ' το Κιουμούς Μαδέν

ευάγγελος,ιωαννίδης,ουσταμπασίδης,παναγία,γουμερά,κιουμούς,ματέν,γκιουμούςμαδέν,μερζιφούντα,τσανταρμάδες,μπάφρα,πάφρα,τσέτες,αμερικάνικο,κολλέγιο,ανταλλαγή,πληθυσμών,έσπερος,φέσι,σάββας,αμπεριάδης,ερζερούμ,θεοδοσιούπολη,ερζιγκέν,ντουγκουλτάνης,ιστορία,πόντου,γενοκτονίαΓεννήθηκε στο Κιουμούς Ματέν το 1891. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Μερζιφούντας και μιλούσε άπταιστα τα αγγλικά. Την περίοδο 1919 – 1920 που δεινοπαθούσε η περιοχή του Κιουμούς Ματέν απ’ τους τούρκους, ο Ευάγγελος Ιωαννίδης δεν έμεινε απαθής. Ζώστηκε τα άρματα και παίρνοντας μαζί του πολλά απ’ τα παλληκάρια του χωριού, ανέβηκαν στο βουνό για να πολεμήσουν. Έδωσε πολλές μάχες ενάντια στους τούρκους τσανταρμάδες, στρατιώτες και τσέτες και κατάφερε να γίνει το φόβητρο τους.

Print

Χαράλαμπος Λαζαρίδης - Ο Λάμπον ο Χορόης απ’ την ηρωϊκή Σαντά του Πόντου

Χαράλαμπος,λαζαρίδης,λάμπον,χορόης,κάλφας,νέασάντα,κιλκίς,καπετάν,ευκλείδης,σανταίοι,σάντα,επτάκωμη,σαντά,ιστορία,πόντου,αντάρτικο,γενοκτονία,ανταλλαγή,πληθυσμών Ο Χαράλαμπος Λαζαρίδης ή όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι , ο Λάμπον ο Χορόης γεννήθηκε το 1886 στην ηρωική επτάκωμο Σαντά του Πόντου και άφησε την τελευταία του αναπνοή στην νέα πατρίδα, την Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς στις 5 Ιανουαρίου του 1958. Υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του θρυλικού οπλαρχηγού των ανταρτών της Σαντάς, του Καπετάν Ευκλείδη και τον έκλαψαν πικρά κατά την εκδημία του, όλοι οι Σανταίοι. Απ’ το 1917 έως το 1924 στάθηκε πραγματικό φόβητρο των τσετέδων του αιμοβόρου Κάλφα. Όλα τα βουνά της ηρωϊκής Σάντας (Σαντάς κατά το ορθότερον), γνώριζαν την λεβεντιά και την παλληκαριά του. Η ματωμένη και πολύπαθη γή της ένδοξης Μακεδονίας δέχτηκε με στοργή τόσο τον Λάμπον τον Χορόη αλλά και τόσους άλλους επιφανείς ήρωες του ποντιακού αντάρτικου.


Πηγή : Ποντιακή Εστία

Print

Η πραγματική ιστορία των ανταρτών της Σαντάς του Πόντου 1921-1922

Πόντος,ιστορία,ανταρτών,σάντας,τουρκικός,στρατός,γαλλίανα,καφούρα,τσουπάνοϊ,ισχάν,ερζερούμ,χούνους,γιάμπολου,τερζάντων,σπαθάρος,εφραιμίδης,ποροζάν,γαράπινας,μητροπολίτης,ροδοπόλεως,τζεβιζλίκι,τζεβιζλούκ,ευκλείδης,κουρτίδης,χειμωνίδης,κύριλλος,αντάρτικα,επτάκωμος

Ύστερα από τον εκτοπισμό των κατοίκων της Σαντάς και την λεηλασία των σπιτιών, πρόβαλε το οξύτατο ζήτημα της εξασφάλισης των μέσων διατροφής για τους αντάρτες. Μια λύση, έστω και προσωρινή, του προβλήματος αυτού δεν υπήρχε τουλάχιστον κατά τον Σεπτέμβριο του 1921 χρόνο κατά τον οποίο ο τουρκικός στρατός βρισκόταν ακόμα στην Σαντά. Στο διάστημα αυτό με πολύ δυσκολία και κόπο γινόταν η προμήθεια τροφίμων, συνήθως απλού ψωμιού από τα ελληνικά χωριά, Γαλλίανα, Καφούρα, Τσουπάνοϊ κ.λ. Αυτό επέβαλε την κατάτμηση της δύναμής τους σε ομάδες αλλά και τις συνεχείς και κοπιώδεις μετακινήσεις τους. Κάποτε, μια απ’ τις ομάδες αυτές, πιεζόμενη υπερβολικά απ’ την ανάγκη, μπήκε μέρα μεσημέρι στο τουρκικό χωριό Ισχάν, ενέργεια που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο όλα πήγαν καλά.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μας βίντεο

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ